Alt om hunder!

  • Date posted3 years ago
  • AvAv VirginiaGlobal

Hunder har lenge vært kjent som menneskets beste venn. Dette er det flere grunner til. For mange er hunden en av deres nærmeste, og beste følgesvenner. Av alle tamme dyr tjener hunder det bredeste spekteret av roller. Hunder kan ta del som beskytter, hjelper, livredder og følgesvenn. De er utrolige venner for mennesker, og de har vært til stor hjelp gjennom århundrer. Forholdet mellom hunder og mennesker er både dypt og gammelt. Det er derfor ikke uten grunn at så mange velger å skaffe seg en hund som kjæledyr. Dette kan være en fin måte å gi livet mer glede og samhold, og med en verden som blir mer og mer digital er det ikke rart at så mange ønsker å ha en lodden firbent venn ved sin side.

Dette må du vite før du skaffer deg en hund

Mange ønsker å ha hund som hobby. Det kan være fristende å legge til en ny lodden venn til familien, men hvor fristende det enn kan være å skaffe seg et nytt kjæledyr for komfort, hygge og støtte, er det mye å vurdere før du faktisk skaffer deg en hund. For å hjelpe deg litt på veien finner du her noen av de viktigste tingene du burde vite i forkant.

Så mye koster det å ha en hund

Det er ikke noen hemmelighet at det å ha en hund kan være veldig dyrt. Det er mange nettbutikker som tilbyr diverse hundeutstyr, til ulik pris. Den årlige pleiekostnaden for en hund kan ligge på mellom 6 000 kr, opp til 15 000 kr, og i mange tilfeller kan det bli mye mer. I tillegg følger det med en rekke ekstra kostnader når du tar med en valp hjem. Akuttbesøk hos veterinær kan også være kostbart, og det vil alltid være en risiko knytt til det å ha et kjæledyr. Når du velger å skaffe deg et kjæledyr følger det åpenbart med en del ekstra utgifter. Det kan likevel være en del overraskelser som du ikke var klar over i forkant. Likevel er det viktig å sette kvaliteten høyt på listen over prioriteringer, for det er viktig at hunden får produkter som er godt egnet til sitt bruk. Les mer om du ønsker noen nyttige tips som kan hjelpe deg med å spare penger på hundeutstyr.

Valpetrening

Å trene en valp tar mye tid og tålmodighet. Dette er det ikke alle som har tid til. Hvis du ikke har tid eller mulighet til gi valpen din opplæringen den trenger, bør du vurdere å adoptere en eldre hund som allerede er trent, eller eventuelt leie inn noen som kan hjelpe deg å trene hunden din. Det vil være til fordel for både deg og hunden din at du legger til rette for en god treningsfase i starten av livet til hunden din. Uten god opplæring kan det bli ekstra utfordrende når hunden blir eldre. Det er også viktig å hugse på at etter hvert som hunden din blir eldre vil det være vanskeligere å lære den nye ting. Du kan derfor med fordel bruke den første perioden i hunden sitt liv til å få treningen unnagjort.

Før du tar med hunden din hjem, burde du sørge for at du har alle nødvendige forsyninger. Dette inkluderer hundemat, hundegodbiter, matboller, leker og en treningskasse. Når det kommer til mat kan det være vanskelig å finne ut hva hunden din liker. På samme måte som mennesker, vil hunder også like ulik mat, og det finnes en stor variasjon av ulike typer hundemat. Det viktigste er at du finner noe hunden din liker, samtidig som de får i seg alle nødvendige næringsstoffer.

Farer for hunden din

På samme måte som en rekke ting kan være farlige for mennesker og andre dyr, finnes det også en rekke ting som kan utgjøre en fare for hunden sitt liv. Om du ikke er klar over noen av disse tingene kan dette få fatale følger. Dersom hunden din skulle være så uheldig å bli utsatt for noen av disse tingene kan den ende opp med alvorlig sykdom og i verste fall død.

Det er en lang liste over planter som kan være giftige for kjæledyret ditt. Disse inkluderer tulipaner, liljer og krysantemum. Sørg derfor for at du ikke har noen av disse plantene stående på et sted der de er lett tilgjengelige eller der du ikke har oversikt. Du kan blant annet med fordel plassere disse plantene på et høyt bort.

Vær også på vakt mot plen- og hageprodukter i tillegg til en rekke insektmidler som kan være skadelig for valpen din. Vaskemiddel kan også være skadelig for hunden din, spesielt de typene som kan sprekke og komme inn i øynene. Dette kan forårsake sår og infeksjoner som konjunktivitt. Oppbevar derfor slike gjenstander på et trygt sted, og pass på at du ikke mister noe ned på gulvet. Eventuelt kan du passe på at hunden ikke kommer seg inn på rom der slike midler er oppbevart, og hugse å alltid holde døren lukket.

Noe annet som er viktig å hugse på er at en rekke matvarer også kan være farlige for hunder. Dette gjelder matvarer som ikke er farlige for mennesker, og mange av oss muligens inntar daglig. Det kan derfor være lett å glemme at nettopp disse matvarene kan få fatale følger for våre firbente venner. Eksempler på dette er avokado, druer, sjokolade, hvitløk og løk. Alle disse er på listen over matvarer som er farlige for kjæledyret ditt. For å finne ut hvilke andre varer som kan være farlige for kjæledyret ditt kan du sjekke ut denne listen fra ASPCA. Dette er noe som er ekstremt viktig å hugse på. Det er ikke uvanlig at hunder spiser ting de finner rundt om i huset. Om du for eksempel mister ned en drue som blir liggende på gulvet, er det sannsynlig at hunden din kan ende opp med å spise denne, noe som er veldig farlig og kan ende i død.

Hugs å vaksinere hunden din

Et av de første trinnene for å bringe hunden hjem er å sikre at hunden din får alle vaksinene den trenger. Nødvendige vaksinasjoner varierer fra land til land, så sjekk med veterinæren din for å sikre at valpen din er frisk og oppdatert. Veterinæren vil kunne informere deg om alle vaksinene som finnes tilgjengelig, og de vil også informere deg om hvor ofte de skal administreres. Du har muligheten til å starte vaksinasjon når valpen er mellom seks og tolv uker gammel. Frem til dette burde du holde valpen unna andre hunder, ettersom at de ikke er fullstendig beskyttet. Vaksinene blir gitt som injeksjoner over to uker. Det er derfor viktig du spør oppdretteren eller dyremottaket om hvilke vaksiner valpen har mottatt. På denne måten kan du bestille time med veterinæren for å fullføre planen.

Hugs også at selv om valpen ikke burde tilbringe tid sammen med andre hunder før veterinæren har sagt at det er ok, kan den likevel trygt leke med andre hunder i husholdningen din, gitt at de er fullt vaksinert. I tillegg til de første injeksjonene, kan det hende at valpen vil trenge påfyllsvaksiner. Veterinæren vil kunne informere deg om hva hunden din vil trenge og når den trenger det. Et godt tips er å spørre om en vaksineringsplan for valpen, slik at du har kontroll over de viktige datoene til agendaen. Veterinæren har mye informasjon, så ikke vær redd for å stille spørsmål om det er noe du lurer på.

Forsikring for hunden din

Når noen skal skaffe seg et kjæledyr, er nok ikke forsikring det første de tenker på. Likevel er forsikring noe som er veldig lurt å ha, og kan i mange tilfeller redde deg om du skulle møte på uheldige hendelser. Det er ingen måte å forutse hva som vil skje i fremtiden. Du kan ikke forutsi om kjæledyret ditt vil få en sykdom, eller trenge en form for medisinsk behandling. Du kan heller ikke forutse hvor mye det vil koste. Dyreforsikring beskytter mot uventede veterinærregninger. Kjæledyrenes liv kommer med usikkerhet. Uansett hvor forsiktige eller ansvarlige vi er, kan det skje ting som kan føre til at dyret ditt trenger en behandling. Uten forsikring kan denne behandlingen bli dyr, spesielt med tanke på at eieren har ansvaret for å passe på dyret sin helse. Vi alle elsker kjæledyrene våre, og kjæledyrforsikring er et verktøy som gjør oss i stand til å ta vare på dem uten en unødvendig stor økonomisk byrde.

Hvis en nødsituasjon ikke er fullstendig løst, noe som kan skje på grunn av begrensede midler til kjæledyreieren), kan et problem bli oversett eller neglisjert som kan føre til ytterligere pågående behandlingskostnader.

Ulike hunderaser

Hunder er det mest variable pattedyret på jorden, og har rundt 450 globalt anerkjente hunderaser. I nyere tid har moderne hunderaser blitt utviklet, noe som har resultert i et stort spekter. De moderne rasene ble dannet på grunn av kunstig seleksjon påtvunget av mennesker. Hodeskalle- og kropps porsjonene varierer betydelig mellom raser, som fører til at de ulike typene kan være lette å kjenne igjen.

Med et så stort utvalg av hunderaser er det naturlig at noen blir mer populære enn andre. Blant de mest populære hunderasene i Norge finner vi: Border collie, Engelsk setter, Staffordshire bull terrier, Golden retriever, Labrador retriever, Norsk elghund grå, Schäferhund normalhår, Cocker spaniel og Dansk-svensk gårdshund. Med så mange ulike raser å velge mellom kan det også være vanskelig å finne sin match. Noen vil for eksempel ha behov for en allergivennlig hund, og andre ikke. Les mer om hvordan du kan finne ut hva slags hunderase som passer deg best, i tillegg til tips for å finne et hundenavn.

Å reise sammen med hunden din

Noe ikke alle tenker på når de skaffer seg en hund er hva som skjer når man skal på tur. Å ta med et kjæledyr på ferie kan være problematisk og dyrt. Det finnes selvsagt løsninger på dette, men det kan også føre til at noen av mulighetene dine blir begrenset med tanke på destinasjoner og reisemuligheter. Om du har noen til å passe på hunden din når du er på reise vil ikke dette være et stort problem, men dette er det ikke alle som har. Det er du som reiser med dyret som har det fremste ansvaret for å finne ut hvilke regler som gjelder for å ta med dyret ditt inn i akkurat det landet du ønsker å reise til. Du må også tenke på hva som gjelder når du senere skal ta med hunden din tilbake til Norge. Her er et par ting du bør huske på før du drar på feire sammen med hunden din.

Du må skaffe et eget pass til hunden din før du kan ta den med på reise. For å få tak i dette må hunden være ID-merket. Om du ønsker å reise gjennom EU må dyret ditt også vaksineres mot rabies. Dette kan du fikse hos en veterinær. Der vil de hjelpe deg fikse noen av nødvendighetene som medfølger å dra på reise sammen med hunden din.

Men hva om du ønsker å fly?

Ulike flyselskaper har ulike regler når det gjelder kjæledyr. Det som er mest vanlig er at du trenger du en spesiell dyrebillett til hunden din. Mange flyselskaper tillater mindre dyr i kabinen, gitt at de skal holdes i et transportbur som må være innenfor bestemte mål. Dyret bør ikke veie mer enn åtte kilo. Om hunden er større må den reise separat i lasterommet for dyr. For å ha dyret ditt i kabinen må du reservere plass i god tid. Det er heller ikke alltid det er mulighet for å booke billetten over internett. Ta derfor kontakt direkte med flyselskapet for å finne ut hvilke regler som gjelder.

Hvordan kan du ta med hunden på bilferie?

Husk alltid å finne ut hva slags regler som gjelder i landet du skal dra til. Disse reglene kan variere, og føre til problemer om du ikke er bevisst over regelverket. Det finnes regler for hvordan hunder kan transporteres i bil, hvor ofte de må luftes og andre ting du kanskje ikke engang tenker over. Noe som er sentralt er at du aldri skal la dyret ditt sitte igjen i bilen. Bilen blir raskt varm, og kan påføre hunden din stort ubehag, og i verste fall død.

Viktigheten av mosjon og underholdning

Hugs å sette av tid til at hunden din skal få nok mosjon. Treningsbehov varierer fra hver enkelt hund, men den generelle anbefalingen er at friske voksne hunder burde få minst 30 minutter mosjon to ganger om dagen. Å gå tur med hunden regelmessig gir et grunnleggende grunnlag for fysisk og mental helse. Som valp ønsker hunden din å kjenne verden. Hvis han eller hun er innestengt i huset for lenge, vil hunden din kjede seg, og kjedsomhet kan føre til destruktiv atferd. Hunden din er avhengig av at du tar dem med ut for å utforske omgivelsene, luktene og lydene i verden. Derfor er det også greit å variere stedene du tar med kjæledyret ditt så mye som mulig. Du har sikkert lagt merke til hvor opptatt eller spent hunden din blir når han eller hun går tur, så la den nyte enhver mulighet til å oppdage noe nytt!

Hunder må holde seg underholdt. Ulike leker kan hjelpe med å holde dem opptatt, spesielt når den er alene hjemme. Om hunden din er mye alene kan det være en ide å skaffe seg to hunder. På denne måten kan de underholde hverandre når du er borte. Eventuelt kan du skaffe en hundepasser som kan ta seg av hunden din når du ikke har muligheten. Mange undervurderer viktigheten av underholdning. Selv om hunden har alt den trenger av mat og utstyr, er det en mulighet for at de likevel ikke har det bra. Underholdning er derfor en viktig del av livet med et kjæledyr. Om det viser seg at hundelivet ikke var noe for deg har du alltid en mulighet til å omplassere hunden.


Mer Nettbutikker