Hvilken hunderase passer best for deg?

  • Date posted3 years ago
  • AvAv VirginiaGlobal

Å finne den beste hunderasen for deg handler om mer enn bare å finne det søteste ansiktet. Det er viktig at du finner en hunderase som passer livsstilen din, samtidig som du klarer å dekke alle hundens behov. Hvis du er en potensiell hundeeier som ønsker å tilby et hjem til en ny firbeint venn, anbefaler går gjennom denne listen av faktorer du burde vurdere.

Størrelse

Når du skal velge størrelsen på hunden din er størrelsen på hjemmet ditt en viktig faktor å vurdere. Bor du i en liten leilighet eller et hus? Har du nok plass til en stor hund? Vil oppholdsområdet ditt kun ha nok plass for en liten hund? Kan en hund av tenkt størrelse kunne leve komfortabelt i hjemmet ditt? Har du en bakgård hvor hunden lett kan gå ut for å få litt bevegelse? Du burde også hugse på at størrelsen på hunden din kan påvirke hva slags helseplager hunden kan være utsatt for. Større hunder kan være mer utsatt for hofteplager eller lignende. Imidlertid kan mindre hunder som Chihuahuaer være mer sårbare for fysiske ulykker og kaldere temperaturer enn store hunder.

Timeplanen din

Å velge den typen hund som passer inn i timeplanen din er sentralt når du velger en hunderase. Du må sikre at kjæledyret ditt får den oppmerksomheten den trenger. Har du fritiden som kreves for å trene en valpen så mye som skal til? Vil du være i stand til å gi hunden din de lange turene og aktivitetene de trenger? Ulike hunder har ulike aktivitetsbehov, og selv om det er en hund du har lyst på, er det ikke sikkert den passer inn i din livsstil. Trenger du en mer selvstendig, eldre hund som tåler å være hjemme alene om dagen?

Aktivitetsnivå

Å finne en hund som utfyller aktivitetsnivået ditt er viktig når du skal velge hunderase. En hund som er veldig energisk kan raskt slite ut en energi hundeeier med et vesentlig lavere aktivitetsnivå. Samtidig kan en lavenergi hund være frustrerende for en eier som alltid er på farten. Hvordan er livsstilen din? Er du en eventyrlysten person eller er du et menneske som trives best hjemme? Drar du ofte på løpeturer, eller foretrekker du rolige spaserturer i nabolaget? Vil en hund med høyt energinivå passe inn i din hverdag? Vil du helst ha en hund som alltid er klar for å dra på tur, eller er du ute etter sofapotet som heller vil ligge på sofaen eller fanget? Den beste matchen for deg vil være en hund som har de samme behovene som deg. En person som ikke har en aktiv livsstil burde for eksempel ikke ha en Engelsk Setter, da dette er en hund som har behov for mye aktivitet.

Behov

Ulike raser har forskjellige iboende egenskaper. Det er syv ulike hunderasegrupper som alle har ulike behov. Hver rase kommer med forskjellige personlighetstrekk, og det er viktig å kjenne den riktige rasen. Dette er noe du burde tenke på hvis du for eksempel er allergisk mot dyrepels. I et slikt tilfelle vil en hypoallergen hunderase som puddelen kunne passe dine behov. Blandingshunder kan kombinere ideelle egenskaper du leter etter, men det er likevel aldri en garanti for at du får alle de fordelaktige egenskapene du ønsker. Bulldogger og mops har for eksempel svært små nesehuler, noe som kan påvirke deres evne til å puste godt når de blir varme.

Alder

Alle hunder har ulik forventet levetid, og i løpet av livet går de gjennom ulike stadium. Disse fasene er kjent som valpetid, ungdomsår, voksen alder og senior. I løpet av hvert stadium vil hundens personlighet vanligvis endre seg. Med eldre hunder kjenner du allerede deres medisinske historie og personlighet, så det er mindre risikabelt enn med yngre valper. Noen eldre hunder kan imidlertid ikke oppholde seg bra rundt små barn av ulike grunner. For eksempel kan traumatiske opplevelser i fortiden påvirke oppførselen til en hund som voksen. Dette er andre viktige aspekt å ta med i betraktningen.

LuminaBlog finner du nettbutikker for hund.

Mest populære raser

Det vil alltid være noen raser som er mer populære enn andre. Enkelte ønsker en norsk hunderase, mens andre går for de mest populære hunderasene. Noen av de mest populære hundene i Norge er Border Collie, Staffordshire Bull Terrier, Norsk Elghund Grå, Labrador Retriever, Engelsk Setter, Golden Retriever, Schäferhund med normalhår, Cavalier King Charles spaniel, Gordon Setter og Cocker Spaniel. Sjefer hund, boxer hund, akita hund og lundehund er også veldig populære raser.

Trenger du tips til hundenavn? Her er noen gode forslag og tips. Du finner også informasjonen du trenger å vite for å omplassere hund her.
Mer Nettbutikker