Alt du trenger å vite om gamingkonsoller

  • Date posted3 years ago
  • AvAv VirginiaGlobal

I dagens tilkoblede verden utvider gamingkonsoller definisjonen av hva en moderne underholdningsenhet kan være. De kan streame innhold fra HBO Max, Netflix og Spotify og spille Ultra HD Blu-ray-plater. LuminaBlog.no hjelper deg med å bestemme hvilken konsoll som passer best til dine behov.

Hva bør du vite om gamingkonsoller?

Hva er en gamingkonsoll? I utgangspunktet er en videospillkonsoll en enhet som kobles til TVen din og lar deg spille spill med en kontroller. Konseptet har imidlertid utviklet seg mye det siste tiåret. Konsoller tilbyr nå andre underholdningsalternativ som streaming av lyd og video. De har også blitt mer sosiale, slik at du kan spille online med vennene dine i tillegg til å spille inn og dele spillopptak.

Hvilke konsoller er tilgjengelige? De nyeste konsollene på markedet er Microsoft Xbox Series X og Series S (tenk på dem som søsken; vi forklarer mer nedenfor), Sony PlayStation 5 og Nintendo Switch. 2013 Xbox One og PS4 er fortsatt tilgjengelige i butikker (om enn i begrensede mengder), men anses ikke lenger som aktuelle.

Hvem kjøper du gamingkonsollen til?

Selv om mange spill er tilgjengelige i nettbutikker, som for eksempel Maxgaming og shark gaming, er en gamingkonsoll i stor grad definert av sine eksklusive spill. Hvis du for eksempel vil spille "Mario", trenger du en Nintendo-konsoll, og hvis du vil spille "Halo", trenger du en Microsoft-konsoll (eller en spillkonsoll-PC). Noen konsoller tilbyr også mer robuste A/V-alternativer enn andre. Ta derfor dette i betraktning hvis filmer og TV er viktige for personen du handler til.

Konsoller alene er ikke verdt mye; du må bruke mer penger for å få mest mulig ut av dem. Først må du selvfølgelig kjøpe spill, som har blitt stadig dyrere med de nyeste konsollene.

Microsoft Xbox Series X-gamingkonsoll

Xbox Series X ble utgitt høsten 2020, og er oppfølgeren til Xbox One i 2013. I esken finner du selve konsollen, en HDMI-kabel og en trådløs kontroller. Microsoft lager også en spesiell AV-fjernkontroll som føles mer naturlig når du ser på filmer og TV-serier.

Xbox Series X er en kraftig konsoll som spiller spill i opptil 4K-oppløsning og en oppdateringsfrekvens på opptil 120 bilder per sekund. Dette betyr at spillingen vil vises dobbelt så flytende og jevn som spill som kjører med en tidligere standard på 60 bilder per sekund. Den støtter også HDR-teknologi (High Dynamic Range) for både spill og filmer, noe som gir mer detaljerte bilder.

Series X støtter også en rekke underholdningsalternativer. Den integrerte diskstasjonen kan spille av 4K Ultra HD Blu-ray-plater og har et solid utvalg av streamingunderholdningsapper, for eksempel Disney+, Netflix og Spotify.

For å få mest mulig ut av Xbox One X kan du koble den til en abonnementstjeneste kalt Xbox GamePass. Denne tjenesten gir deg tilgang til et Netflix-lignende bibliotek med populære spill som du kan spille så lenge abonnementet ditt er aktivt. For ytterligere $5 i måneden kan du også spille GamePass-spill på din PC- og mobilenhet.

Xbox Series X er også kompatibel med et bredt spekter av eldre spill utviklet for Xbox One, Xbox 360 og de originale Xbox-gamingkonsollene, ofte med forbedringer som høyere oppløsninger og raskere lastetider. Microsofts webområde inneholder mer informasjon om hvilke spill som er kompatible, og hvilke forbedringer som er tilgjengelige.

Microsoft Xbox Series X-gamingkonsoll

Xbox Series S, lansert høsten 2020 sammen med Series X og er rettet mot forbrukere som ønsker tilgang til hele Xbox-spillbiblioteket og multimedieinnhold til en lavere pris. Hva gir du avkall på til gjengjeld for denne prisen? Series S har ikke en innebygd Blu-ray-stasjon, noe som betyr at du ikke kan spille spill eller filmer på disk. Last i stedet ned spill fra konsollens App Store. Spillene kan være flere gigabyte i størrelse, så du trenger en rask bredbåndstilkobling.

Series S er også litt mindre kraftig enn Series X og er optimalisert for 1080p-spill, ikke 4K-spill. Av denne grunn er den best egnet for en eldre, ikke-4K-kompatibel TV.

Sony PlayStation 5-gamingkonsoll

PlayStation 5, utgitt høsten 2020, er Sonys nyeste generasjon konsoller. Den er tilgjengelig i to forskjellige modeller: standardmodellen, som inkluderer en innebygd 4K Blu-ray-stasjon, og en Digital Edition, som ikke har noen stasjon. Spill for Digital Edition kan kjøpes gjennom Sonys App Store. Disse to utgavene er ellers identiske og er ikke forskjellige i kraft eller ytelsesevne.

Inkludert i esken er selve konsollen, en HDMI-kabel og en trådløs kontroller kalt DualSense. De trådløse kontrollerne er tilgjengelige i en rekke farger. En fjernkontroll som du kan bruke når du ser på filmer og TV-serier, er også tilgjengelig.

PS5 kan spille spill med opptil 4K-oppløsning med 120 bilder per sekund og støtter HDR for spill og filmer. Den kan også spille de fleste PS4-spill, i noen tilfeller med forbedringer som høyere oppløsninger, jevnere bildefrekvenser og raskere lastetider.

I likhet med Xbox har PS5 et solid bibliotek med underholdningsapper du kan laste ned, inkludert de vanlige favorittene som HBO Max, Netflix og Spotify.

PlayStation Plus er navnet på Sonys online tjeneste som låser opp online flerspillerspill. Det koster $60 for et 12-måneders abonnement, som også inkluderer tilgang til en håndfull gratis spill per måned som du kan beholde så lenge du betaler for abonnementet. Selskapet tilbyr for øyeblikket ikke en GamePass-lignende (eller Netflix-lignende) tjeneste som lar deg laste ned spill mot en månedlig avgift.

Nintendo Switch gamingkonsoll

Nintendo Switch ble utgitt våren 2017. To modeller av konsollen er for øyeblikket tilgjengelige, med en tredje planlagt utgivelse i oktober.

Switchen er standardversjonen av konsollen og kan brukes portabelt og koblet til en HDTV. Den har en 6,2-tommers LCD-skjerm. En HDMI-kabel og en dokkingstasjon, begge brukt til å koble til TV-en, er inkludert.

Switch Lite kan bare brukes alene; Den kan ikke kobles til en HDTV. Den er tilgjengelig i en rekke farger og har en 5,5-tommers LCD-skjerm.

I oktober er Switch OLED-modellen planlagt å lanseres og vil fungere på samme måte som standardversjonen, bortsett fra at den vil ha en OLED-skjerm av høyere kvalitet. Som vi vet fra TV-er, produserer OLED-skjermer dypere svarte farger og har et høyere kontrastforhold enn LCD-skjermer. Når det gjelder ytelse, er det ingen forskjell mellom standardmodellen og OLED-modellen.

Bryteren har to typer kontrollere: Joy-Cons og Pro Controller.

Joy-Cons kobles til høyre og venstre side av selve switchen i bærbar modus og kan holdes i hånden mens switchen er koblet til en TV. Et enkelt par Joy-Cons er inkludert med switchen.

Pro Controller er en mer tradisjonell trådløs kontroller, som ligner på kontrollerne på Xbox og PS5. Den er også større enn Joy-Cons, noe som gjør den mer behagelig å bruke for en gamer med større hender.

Switch er kanskje best sett på som en spillkonsoll med tilgang til et mye mindre bibliotek med streaming-apper enn Xbox eller PS5. Det finnes ingen apper for populære tjenester som Netflix, Disney + eller HBO Max, men det finnes apper for YouTube og Hulu.

Nintendo tilbyr også en online tjeneste kalt Nintendo Switch Online som låser opp flerspillerspill og gir tilgang til et bibliotek med eldre spill fra konsoller som NES og Super NES for $ 5 per måned.

Remote Play gamingkonsoll

Remote Play betyr at du kan spille spill som er installert på konsollen på en mobil enhet, for eksempel en smarttelefon eller et nettbrett, i stedet for på TV-en. Dette kan være nyttig hvis noen allerede bruker TV-en når du vil spille, eller hvis du bare vil sitte et annet sted enn sofaen din. Remote Play bruker WiFi-hjemmenettverket ditt.

Både Xbox Series X/S og PS5 støtter Remote Play via en app på mobilenheten. Deretter kobler du den trådløse kontrolleren til den mobile enheten for å kontrollere spillet.

Siden Switch er et bærbart system, kan det spilles "remote" uten ekstra programvare.

Gamingmus

Uansett hvilket spill du spiller, trenger du en god gamingmus. Dette tilbehøret for PC vil garantert forbedre spillytelsen din. En trådløs gamingmus tilbyr mange flere funksjoner enn en vanlig mus. Ting som vibrasjon, raske klikk eller tilpasning er det som gir deg fordelen i konkurransedyktige online spill.

En mus av høy kvalitet bør også brukes med en fantastisk musematte. En stor musematte sikrer glatte musebevegelser og gir mye plass til visse handlinger. Du kan også ofte finne gaming set som inkluderer både mus, tastatur, musematte og annet gaming utstyr.

Gamingtastatur

Et annet must for ditt gaming setup er et tastatur av høy kvalitet. Både gamingmusen og gamingtastaturet er i samme prisklasse, noe som er en god investering.

Tastatur av høy kvalitet har mange spillforbedrende elementer. I tillegg til den kjølige belysningen bak tastene, gir de raskere tastetrykk, mer tilpasning og forbedret holdbarhet.

Hvis du bruker lange timer på PCen i løpet av dagen, er det best å også inkludere et ergonomisk tillegg, for eksempel en håndleddsstøtte, for å hjelpe deg med å unngå skader eller tretthet.

Gamingheadset

Dette tilbehøret er definitivt den beste måten å forbedre spilleferdighetene dine på. Når du for eksempel spiller Battle Royale-spill, må du være oppmerksom på omgivelsene dine. Det er her et gamingheadset er nyttig.

Du kan høre akkurat hvilken retning fiendene dine kommer fra. Dessuten er de fleste gamingheadset utstyrt med en mikrofon slik at du kan kommunisere med lagkameratene dine i flerspillerspill.

Sørg for å kjøpe et gamingheadset som er behagelig da det fort kan bli ubehagelig for ørene dine når du spiller i timesvis.

To gamingskjermer

Konkurransedyktig spilling krever å kunne utføre mange oppgaver på samme tid, så to skjermer kan fort være en stor fordel når man spiller. Det lar deg også forbedre FOV (Synsfelt) og gir deg en bredere visningsvinkel.

Det finnes også doble buede gamingskjermer, men de fleste av dem er ikke kompatible med alle spill, så de andre delene av skjermen er ubrukelige.

Det er best å sette opp en dobbel skjerm på et spesielt tilpasset gamingbord. De har som regel den perfekte kombinasjonen av størrelse og oppdateringsfrekvens som utgjør hele forskjellen når du spiller!

Gamingstol

Hvis du bruker mange timer på å spille videospill, trenger du definitivt en komfortabel gamingstol. Dette er en av de beste investeringene for deg da det å spille i en ubehagelig posisjon hver dag kan skade helsen din.

Spillstoler fremmer en bedre holdning, forbedrer blodsirkulasjonen i alle deler av kroppen din og forhindrer nakkeproblemer. Prøv å kjøpe en gamingstol med ergonomiske funksjoner som tar vare på helsen din.

Denne Courgar Armor Pro gamingstolen er en flott stol som legger til rette for lange spilløkter med perfekt komfort. Prisen er veldig rimelig med tanke på funksjonene den tilbyr.

Gamingbriller

Noen mennesker vet ikke at dataskjermer avgir blått lys, noe som forårsaker belastning på øynene. Det er derfor øynene dine ofte blir slitne etter en lang spilløkt. Dette kan føre til mer alvorlige helseproblemer og forårsake synsproblemer.

Den beste måten å blokkere det blå lyset som skader øynene dine er å bruke gamingbriller. Noen velger et blått lysfilter på datamaskinen, men denne funksjonen kommer på bekostning av grafikk. Gamingbriller forbedrer den generelle spillopplevelsen samtidig som du beskytter øynene dine.

Gamingmikrofon

Ingen gamingoppsett er virkelig 100 % komplett uten en dedikert mikrofon. Spesielt hvis du er en streamer.

Hvis du planlegger å streame, er det nå på tide å kjøpe en anstendig mikrofon. Du bør se etter en mikrofon som markedsføres spesielt for streaming. Det finnes noen fantastiske tilbud der ute akkurat nå.

Den beste typen mikrofon for streaming er en kondensatormikrofon. En kondensatormikrofon som FIFINE K669B ville være ideell.

PC-rengjøringsmidler

Hold gaming-PCen ren. Da vil den kjøre kjøligere og vare lenger! Det er superenkelt å holde en PC ren. Du trenger ikke engang å røre den med mindre den er full av flekker og fingeravtrykk. Den beste måten å rense støv fra PCen på, er å bruke en trykkluftbeholder.

Mer Nettbutikker