Alt du må vite om å omplassere en hund

  • Date posted3 years ago
  • AvAv VirginiaGlobal

Omplassering av hund er ikke noe gøy, men noen ganger er det rett og slett nødvendig. Dette kan det være flere grunner til. Blant annet kan det være at du fant ut at du hadde pelsallergi eller at livet som hundeeier ikke var som du hadde sett for deg. Resultater av dette kan være at du ikke klarer å gi hunden det hjemmet den fortjener. Om dette er et problem du står ovenfor kan omplassering være en løsning som passer for deg.

Du har valgt både hundenavn og hunderase, men hundelivet var kanskje ikke optimalt. Prosessen rundt omplassering kan være omfattende både for deg og hunden. Noen ganger skjer det hele kun på noen få dager, mens i andre tilfeller kan det ta lang tid, og prosessen strekke seg over flere uker eller måneder.

Men hva burde du tenke på når du skal omplassere hunden din, og hvordan foregår egentlig hele prosessen? Hvordan skal du gå fram, og er det noe du burde være oppmerksom på underveis?

Finn ut hva slags eiere hunden trenger

Det første steget du burde ta er å kartlegge hva slags hjem hunden trenger. Det er ikke vanlig at hunder som omplasseres er superlydige og problemfrie. Dette er sentralt når du skal omplassere hunden din, fordi den nye eieren må være klar over hva slags jobb han har i vente og hvor mye han faktisk må kunne håndtere. Det er veldig mange som vil skaffe seg en hund, men det er fortsatt viktig å være kritisk til hva som skal bli det nye hjemmet til hunden din, slik at du er sikker på at den får et bra liv.

Dersom hunden din har uvanlige utfordringer anbefales det å omplassere den til personer som allerede har hundeerfaring, og er egnet til å ta seg av den. Det by på problemer om en helt ny og uerfaren hundeeier skal ta seg av en såkalt «problemhund», og kan føre til at en ny omplassering blir nødvendig.

Slik går du frem for å omplassere hunden din

Det finnes flere ulike måter å omplassere hunden sin på. Noen av disse er kan være mer kompliserte enn andre. Videre skal vi se nærmere på hva slags alternativer du har ved en omplassering.

Kontakt oppdretter

Om du har en rasehund fra en seriøs oppdretter kan det være lurt å ta kontakt med oppdretteren. Dette er ofte en del av kjøpskontrakten. Om dette er tilfellet for deg må du gjøre det, men det kan også være lurt selv om det ikke er en del av kontrakten.

Det er stor sjanse for at oppdretteren allerede har en valpeliste med folk på vent, eller at de potensielt vet om noen som kunne være interessert i å overta en hund fra denne bestemte rasen. Ofte har de også et stort kontaktnettverk rundt rasen, som kan bety at mulighetene for å finne noen som er interesserte i å overta hunden din fortere er større. I noen tilfeller kan oppdrettere være villige til å ta imot hunden din og omplassere den for deg, men dette er ikke noe du kan forvente av dem.

Bruk av omplasseringssenter

Det finnes flere omplasseringssenter rundt om i Norge som du kan nytte om du ønsker å omplassere hunden din. I noen tilfeller kan senteret la deg levere inn hunden til dem slik at den bor der helt til de finner et hjem som passer til den. Andre ganger er omplasseringssenteret kun et mellomledd i overgangen fra deg til den nye eieren.

Uansett hva slags type omplasseringssenter du har i nærheten, kan dette være til god hjelp i prosessen. De som jobber på slike senter har lang erfaring med å omplassere hunder til nye hjem, og kan hjelpe deg med å finne en ny eier som er i stand til å ta seg av hunden. På denne måten slipper du å stå helt alene i jakten på å finne et nytt hjem.

Du kan lese mer på Luminablog, der du også finner flere nettbutikker for hund.

Privat salg av hunden

En annen måte å omplassere hunden sin på kan være ved å legge den ut for salg. Dette kan du gjøre på på nettsider som Finn.no eller lignende. På slike nettsider er det ofte stor respons, og det er stor mulighet for å få gjennomført et salg. Også her er det noen ting du burde huske på. For det første må du være helt ærlig i annonsen. Det er viktig at du tar med relevante detaljer, slik at den nye eieren er helt klar over hva han kan vente seg. Om hunden for eksempel skulle ha atferdsproblemer av ulikt slag er dette noe du må ta med i annonsen, for det er viktig å finne et godt hjem som passer for både deg og hunden.

Hvordan skjer omplasseringen?

Du kan for det meste velge selv hvordan selve omplasseringen skal foregå om du selv er den omplasserer hunden til en ny eier. Noen selger hunden og leverer den til den nye eieren uten noe styr, mens andre foretrekker å la hunden flytte til ny eier i en prøveperiode for å se hvordan det fungerer.

Her må man rett og slett bare gjøre det som er best for deg og den som skal ta imot hunden som omplasseres. Du får selv avgjøre hvor mye kontakt dere ønsker, hva slags utstyr som følger med hunden, og alt det der.

Derfor velger folk å omplassere hunden sin

Det er mange ulike grunner til at folk ønsker å omplassere hunden sin, og nedenfor har jeg sett nærmere på noen av de vanligste, samt gjort opp noen alternative løsninger for de som kjenner seg igjen, og ikke egentlig har lyst til å omplassere hunden sin.

Hva skjer med «problemhunder»?

Det er ikke uvanlig at såkalte «problemhunder» blir omplassert. Det være flere grunner til dette. Likheten er at problemene resulterer i at det blir utfordrende for eieren å ta seg av hunden, og gi den det livet den fortjener. Problemene kan være alt fra bjeffing, sutring og piping, til at de rett og slett er utrivelige å leve sammen med. Problemet som ligger bak er ofte at disse problemhundene er understimulerte, undermosjonerte eller mangler oppdragelse. Ofte kan det også være en kombinasjon av flere av disse årsakene.

Flesteparten av problemhundene som trenger omplassering kan reddes hos en ny eier, men det kan ta mye tid og energi å få en slik hund til å bli helt trygg og oppdratt. Løsningen varierer fra hund til hund, ettersom at problemet som ligger bak ikke alltid er det samme.

Når burde du omplassere hunden din?

Det er ofte veldig vanskelig å bestemme seg for om man skal omplassere hunden sin eller ikke. Det er dessverre ikke et enkelt og raskt svar på dette spørsmålet. Det er et valg man må ta når man selv føler det er riktig. Det viktigste er at du kommer til å klare å ta vare på hunden. Om du ikke klarer å gi hunden din livet den fortjener, er det et tegn på at det kanskje er på tide å se etter et nytt hjem for den. Du burde også vurdere hva slags effekt hunden sin tilværelse har for din egen helse. Om det er en stor belastning for deg å ha et kjæledyr, er det kanskje ikke så lurt. Det er mange som tenker at de vil ha et kjæledyr, men finner ut at livet med dyr ikke er for dem likevel. Det er ikke noen skam i det. Det viktigste er at du finner et hjem der hunden kan ha det bra, og kan gi den det den trenger.Mer Nettbutikker